فهرست مطالب

پژوهش نامه اسلامی زنان و خانواده
سال سوم شماره 6 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 7
  • مقالات
  • حجت السلام و المسلمین عباس رجبی صفحه 13
    پژوهش حاضر رابطه حجاب و سلامت روانی در زنان را بررسی کرده است که در این مورد به طور اختصار به هشت اثر روان شناختی حجاب اشاره شده است. گرچه موضوع حجاب از ابعاد مختلفی مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته و کتب و مقالات فراوانی درباره آن تدوین گردیده، ولی به بعد روان شناختی حجاب و تاثیرهای روانی آن بر زن، کمتر توجه شده است. این پژوهش در پی آن است تا با بررسی نقش پوشش در سلامت روانی، گامی کوچک در راه رفع این نیاز بردارد و به مربیان و مسئولان فرهنگی جامعه بینش تازه ای درباره تاثیرات روانی حجاب بر زنان و دختران، ارایه دهد.
    کلیدواژگان: حجاب، سلامت روانی، اضطراب، بدحجابی، تبرج
  • فاطمه کاشف الغطاء صفحه 37
    جمهوری اسلامی ایران، عرصه عمل به نظرات فقهی امام خمینی(ره) در مورد سیاست است که به برپایی نظام ولایی در ایران انجامید. نقطه عطف این نظام، پیوند مشروعیت الهی با مقبولیت مردمی است. اقشار مختلف مردم به ویژه خیل عظیم زنان، در تمام مراحل این انقلاب حضور موثر داشته اند. امام خمینی(ره) نیز همواره این حضور و به ویژه حضور بانوان را در صحنه های سیاسی و اجتماعی مورد تایید قرار داد. ایشان با ارایه تصویر صحیحی از زن مسلمان، زنان مسلمان ایرانی را به تداوم حضور سیاسی موثر در چارچوب احکام و فرامین شرعی و قانونی دعوت کرد. این بستر سبب شد که تجربه سیاسی زنان در جمهوری اسلامی ایران، مانند پرشی بی مانند در تاریخ زنان ایران باشد. به نظر امام(ره) حق دخالت در سرنوشت و حضور فعال سیاسی زنان، هم حق و هم تکلیف آنان است. این ایده در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز آمده است.
    کلیدواژگان: اسلام، نظام سیاسی، مشارکت سیاسی، حقوق، زن مسلمان
  • حجت الاسلام و المسلمین علی نصیری صفحه 57
    قرآن بر اساس اصل جامعیت و پاسخگویی به نیازهای هدایتی انسان، در آیه 34 سوره نساء، درباره چگونگی مدیریت خانواده سخن گفته است و بر اساس دو امتیاز موهبتی و کسبی مردان بر زنان، قیومیت خانواده را به مردان واگذار کرده است. در این مقاله، مدالیل این آیه بررسی شده و در کنار تبیین مفهوم قیومیت و ضرورت پیش بینی مدیریت در نظام خانواده، به این نکته تاکید شده است که گستره قیومیت مردان، فراتر از حوزه خانه و خانواده است و خداوند بر اساس دو اصل حکمت و مصلحت، قیومیت را به مردان سپرده است.
    کلیدواژگان: قیومیت، نظام خانواده، برتری موهبتی، برتری کسبی
  • اعظم نوری صفحه 87
    خانواده، سنگ بنای جامعه بزرگ انسانی است و در استحکام روابط اجتماعی و رشد تک تک افراد جامعه، نقش مهمی دارد. تلاش برای استحکام خانواده و سلامت آن، زمینه سلامت و سعادت عمومی را فراهم می سازد. این نهاد مقدس نیز ممکن است دچار آسیب هایی شود که سلامت آن را به تهدید کند که منشا اصلی این آسیب ها خدشه دار شدن روابط سالم اعضای خانواده با یکدیگر است. در این نوشتار به موانع ایجاد روابط سالم در خانواده می پردازیم تا با شناسایی این موارد، در مسیر ایجاد خانواده های سالم و به دنبال آن جامعه ای با سلامت اخلاقی، گام برداشته باشیم. عواملی که می تواند بیشترین آسیب را به روابط موثر و قانونمند خانواده برساند، عبارتند از: عوامل فردی، فرهنگی، خانوادگی، اقتصادی و حقوقی که خلاصه به آنها پرداخته می شود. شایان ذکر است که علاوه بر این عوامل، مسائل فرعی دیگری نیز در این زمینه وجود دارد که اشاره به آنها در این مجال نمی گنجد.
    کلیدواژگان: خانواده، روابط سالم، موانع اجتماعی، موانع اقتصادی، موانع فرهنگی، موانع فردی
  • محبوبه جوکار صفحه 115
    ارائه راه های برون رفت از معضل روابط ناسالم دختر و پسر که امروزه تحت تاثیر فرهنگ غیر دینی بر جامعه اسلامی تحمیل شده است، از مباحث مهمی است که ذهن کارشناسان و صاحب نظران را به خود مشغول نموده است. بررسی این مسئله از آن روی اهمیت دارد که گسترش چنین روابطی علاوه بر آسیب های جدی که بر جسم، روح و روان نوجوان و جوان وارد می کند و موفقیت او و آینده اش را تحت الشعاع قرار می دهد، کیان خانواده را نیز در معرض خطر جدی قرار داده و در نتیجه روز به روز جامعه را به سمت انحطاط و نابودی پیش می برد. اکنون این سوال مطرح است که: به راستی راه های برون رفت از این معضل چیست؟ بی تردید برای حل چنین مشکلی نیازمند نگاه خرد و کلان به قضیه بوده و معتقدیم برای از میان برداشتن اینگونه معضلات، مساعدت فرد، خانواده، جامعه، دولت، نهادهای متولی امور دینی و فرهنگی و صاحبان هنر و رسانه، لازم است.
    در این مقاله، تلاش شده به بررسی راه کارهای حذف این نوع روابط، در بخش وظایف فرد، خانواده، جامعه، حکومت و دولت اسلامی، نهادهای متولی تربیت دینی- اسلامی، و صاحبان هنر و رسانه بپردازیم. رجوع به منابع تفسیری، روائی، تربیتی، روانشناسی و... می تواند یاری گر ما باشد.
    کلیدواژگان: روابط، دختر، پسر، معضل، راهکار
  • حجت الاسلام و المسلمین علی احمد پناهی صفحه 151
    جوانی از مراحل مهم، سرنوشت ساز و حساس زندگی انسان است. این دوره از زندگی که پس از نوجوانی آغاز می شود و تا میان سالی ادامه دارد، رخدادهای ویژه ای با خود دارد. جوانان به طور معمول، ویژگی های اخلاقی، رفتاری، عاطفی، شناختی و معنوی منحصر به فردی دارند. در رابطه با عوامل موفقیت جوانان در این دوره و همچنین اهمیت این دوره از زندگی و گستره جوانی، در آموزه های دینی و روان شناختی، مباحثی مطرح شده است.
    این مقاله با رویکرد تحقیقی به جوانی و اهمیت جوانی و عوامل موفقیت جوانان، از دیدگاه آموزه های دینی و روان شناختی پرداخته است. این موارد با روش توصیفی- تحلیلی ارزیابی و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: جوان، موفقیت، اعتماد به نفس، عزت نفس، پشتکار، خداباوری، کامیابی
  • زینب برجی نژاد صفحه 183
    مقاله حاضر نقش تربیتی مادر را در خانواده بررسی کرده است. سعی نویسنده در این مقاله پاسخ به این سوالات مهم و اساسی است که بیشترین نقش تربیتی خانواده بر عهده کیست؟ آیا می توان گفت که مادر مهم ترین نقش تربیتی را در خانواده دارد؟ و نیز آیا کسی دیگر می تواند جایگزین این نقش شود؟
    نقش مادری، مهارتی است همراه با مبانی دقیق که در وجود زن نهاده شده که غفلت و اشتباه در آن موجب فساد و تباهی جامعه و مراقبت از آن، جامعه ای خیرخواه و متکامل پدید می آورد. مادری، فضیلتی ملکوتی است ناشی از عالم قدس که در وجود انسان خاکی تجلی می کند و در آن صداقت، مهر و صفا به عالی ترین درجه خود می رسد و در راه خیر و سعادت فرزند صرف می شود.
    بر اساس تعالیم دینی، گرامی داشتن مقام مادران مایه ورود به بهشت است؛ چنان که خط مشی و کیفیت رفتار مادر در تربیت فرزند وارسته اهل بهشت، نقش تعیین کننده دارد و پاسخ گویی صحیح به نیازهای کودک، اساس و پایه تربیت او را تشکیل می دهد. وظیفه و کار مادر، دست کم از نخستین لحظه بارداری، شروع و تا پایان دوره اساسی تربیت ادامه دارد. مادر در این مدت مسئول پرورش جسمی، عقلی، عاطفی و اخلاقی فرزند است. بنابراین، مادر شدن مسئولیتی است در قبال خود، شوهر، فرزند، جامعه و پروردگار و در سایه این مسئولیت شخصیت های والای انسانی تربیت می شود. مادر است که مسئولیت پرورشی ویژه ای به عهده دارد که دیگران از آن محرومند و هیچ کس نمی تواند جایگزین نقش او باشد.
    مهم ترین منابع مورد مطالعه در نگارش این مقاله عبارتند از: نقش مادر در تربیت، زن در آیینه جلال و جمال، تربیت از دیدگاه قرآن، راه و روش تربیت از دیدگاه امام علی(ع) و
    کلیدواژگان: تربیت دینی، مادر، کودک، محبت، اخلاق
  • صفحه 211
|
  • Abbas Rajabi Page 13
    The present research article has studied the relationship between hijab (Islamic modest dress) and psychological well-being of women. In this regard, as many as eight psychological effects of hijab have been enumerated. Although hijab has been studied from different angles and many books and articles have been written about it, less attention has been paid to its psychological impacts on women. This article aims to study the role of (Islamic modest) dress in women’s psychological well-being. It is hoped that it would serve as a small step towards meeting this need and that it will give the educators and cultural managers of the society a fresh insight on the psychological effects of hijab on women and girls.
    Keywords: hijab, psychological well, being, tension, immodesty, showing off
  • Fatima Kashiful Ghita Page 37
    The Islamic Republic of Iran is the arena where Imam Khomeini’s juristic opinion concerning politics, which led to the establishment of a wilayi (guardianship-based) system in Iran, has been practiced. An important feature of this system is the intricate relationship between divine legitimacy and popularity. People from different walks of life especially the women had an effective presence throughout the Islamic revolution. Imam Khomeini (ra) also continuously underscored and endorsed public presence especially the presence of women on political and social stages. Imam Khomeini not only presented a correct image of Muslim woman but he also called upon Iranian Muslim women to keep up their effective presence within the framework of legal rules and Shari’ah law. This situation brought about by the revolution caused the political experience of women in the Islamic Republic of Iran to be like an unmatched leap in the history of Iranian women. In Imam Khomeini’s perspective, women’s interference to shape their destiny and their active political presence is both a right as well as an obligation. This idea has also been stated in the constitution of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Islam, political system, political contribution, rights, Muslim woman
  • Dr. Ali Nasiri Page 57
    The holy Quran being a perfect book talks in verse 34 of Chapter al-Nisa about family management in a bid to answer man’s needs for guidance. Because of two privileges, one gifted to him and another acquired by him, God has relegated the guardianship of family to men. In this article, the reasons and arguments attached with this verse have been studied along with the concept of ‘guardianship’ and the necessity of proper family management. Furthermore, it has been stressed that the extent of men’s guardianship exceeds house and family domain and that God, the Exalted, has granted guardianship to men on the basis of the two principles i.e. wisdom and expediency.
    Keywords: guardianship, family system, God, gifted superiority, acquired superiority
  • Azam Noori Page 87
    Family is the cornerstone of human society and it plays an important role in consolidating social relationships and in the growth of each and every individual of the society. Consolidating family and keeping it healthy will lead to general healthiness and prosperity. This sacred institution may also suffer some disadvantages that will threaten its well-being. These disadvantages stem from the damages inflicted upon the healthy relationship amongst family members. In this article, the writer seeks to study the barriers to the creation of a healthy relationship in the family so that with their identification, it may become possible for the individuals to move on towards creating healthy families and then a morally healthy society. Factors that damage the effective and lawful relationship of the family most are the following: individual factors, cultural factors, family factors, economic factors and legal factors. These are discussed and analyzed one by one in a proper sequence. It is to be noted that in addition to these factors, there are also other secondary issues which we do not mention here for brevity reason.
    Keywords: family, healthy relationship, legal barriers, cultural barriers, economical barriers, individual barriers
  • Mahboobe Jowkar Page 115
    To offer exist strategies for the problem of unhealthy relationships between boys and girls, a phenomenon imposed on the Islamic society as a result of the influence of non-religious culture, has been an important discussion that has engaged experts’ minds and those of the theorists. Dealing with this issue in a scientific manner is very important because the development of this relationship not only inflicts serious damages on the body, soul and spirit of a youngster and an adolescent overshadowing his success and his future but it also undermines the foundation of the family as a consequence of which the society will be led day by day towards decadence and destruction. The question that arises is: What are the solutions to this problem? Without doubt, in order to find a solution to this problem we need to look at it considerately and broadly. We believe that eradication of such problems requires collective effort and the assistance of the individuals, family, society, state and the institutions in charge of religious and cultural affairs, the artists and media owners. In this study, efforts have been made to examine ways of treating this problem and eradicating this kind of relationship through evaluating the duties of the individuals, family, society, state and the institutions in charge of religious and cultural affairs, the artists and media owners. For further reading in this regard, the readers are advised to refer to related commentary, narrative, educational and psychological sources.
    Keywords: relationship, girl, boy, dilemma, strategy
  • Ali Ahmad Panahi Page 151
    Youth age is an important, crucial and sensitive time of man’s life. This period of the life which begins after the period of adolescence and continues till middle ages is accompanied with special events. The youths have moral, emotional, cognitive and spiritual traits that are prerogative of them. There are discussions concerning the factors, which influence the youths’ success during this time period, and their importance in religious and psychological doctrines. Hence, this article having a research approach, studies youth age, its importance and the factors that lead to the youths’ success from religious and psychological perspectives. The assessments and evaluation of those factors have been done in a descriptive-analytical way.
    Keywords: youth, success, self, confidence, self, esteem, industry, fideism, prosperity
  • Zainab Borjinejad Page 183
    The present article aims to study the mother’s educational role in family. The writer endeavors to address the following important and fundamental questions: Who plays the most significant educational role in the family? Can it be said that the mother plays the most important role in the family? And can anyone truly replace the mother in the family? The mother’s role is a skill together with some precise elements ingrained and built up in mother. It is so crucial that any error or negligence towards it would lead to corruption and destruction of the human society whereas taking care and being mindful of it would lead to a benevolent and developed society. Motherhood is a heavenly virtue and a trait that originates in divinity. It is a composite of truthfulness, sincerity, kindness and purity of the heart in its highest degree exercised for the good and prosperity of the child. According to religious teachings, honoring a mother’s position amounts to entering Paradise as is the case with the mother herself whose indisposition, manner and conduct have an undeniably great impact on her child’s moral education influencing his character in such a way as to be worthy of going to Paradise. Thus, answering the needs of a child forms the basis of his education. A mother’s task and duty starts at least from the very first moment of pregnancy and continues till the end of the basic period of education. During this time, the mother is in charge of physical, mental, emotional and moral growth of the child. Therefore, motherhood is a responsibility towards one’s own self, her husband, child, society and the Lord. It is by virtue of this responsibility that lofty human personalities are trained and educated. It is the mother who has the responsibility of a special moral education, a position which is irreplaceable and of which others are deprived.Some of the sources used in writing this article are: The Mother’s Role in Child Education, Woman in the Mirror of Glory and Beauty, Education According to the Quran, Method of Education According to Imam Ali (a.s.).
    Keywords: religious education, mother, child, love, morality